GES Kurulumu Nedir?
GES kurulumu , güneş enerjisinden yararlanmak için kurulan sistemlerdir. Dünyada giderek yaygınlaşan güneş enerjisi, hayatımızın her alanında yer almaya başlamıştır. Yaşam alanlarında güneş enerjisinden yararlanmak isteyen insanlar, güneş enerji santrali kurulumu yaptırırlar.
Güneş enerjisinin özellikle son zamanlarda fazlasıyla tercih edilmesinin başlıca nedeni, elektrik faturalarını en az seviyeye indirmesidir. Solar sistemler ile can yakan faturalar tarihe karışmaktadır. Tasarruf, işletmeler için oldukça önemli bir konudur. Bu yüzden, güneş enerji panelleri şirketler arasında da yaygınlaşmıştır.
İkinci bir sebep ise güneş enerjisinin doğa dostu ve yenilenebilir olmasıdır. Kimyasal gaz salınımı yapmadığı için karbon ayak izini en az seviyeye indirir. Yenilenemez enerji kaynakları gibi doğaya herhangi bir zarar vermez. Ayrıca, bitme gibi bir riski yoktur. Doğa, bize her zaman güneş ışınlarını sunacaktır.
Tüm bu nedenlerden dolayı güneş enerjisinden yararlanmak isteyen insan sayısı artmaktadır. Güneş enerji santralinin kurulumu yerine, koşullara değişiklik göstermektedir. Her yere aynı şekilde santral kurulumu yapılamaz.
Bu farklılıklara değinmeden önce, güneş enerji santrallerinin nasıl inşa edildiğine bakalım.
GES Kurulumu Nasıl Yapılır?
GES kurulumu yapmak için öncelikle keşif yapılması gerekmektedir. Bu aşama projenin geleceği için son derece önemlidir. Keşif aşamasında binanızın bulunduğu bölgenin ne kadar güneş aldığına bakılır. Eğer, çatı GES ise bina çatısının genişliğine ve güneş paneli kurulumuna uygun olup olmadığına bakılır.
GES’in verimli üretim yapabilmesi için santralin gölgede kalmaması önemlidir. Bu yüzden, nitelikli bir keşif yapmak gereklidir. Ancak, uzman bir ekiple doğru bir keşif yapmak mümkündür.
Ersis Enerji olarak uzman ekiplerimiz ile güneş enerji santrali kurmak istediğiniz alanlara gelerek belirli bir çerçeve içerisinde keşif çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Kurulum işlemi gerçekleştirilecek bölgeyi, santral inverterini ve gerekli diğer faktörleri dikkate alarak o bölgele güneş santrali kurulup kurulmayacağına karar veriyoruz.
Projeye başlamadan önce, dünya kalite standartlarına uygun programlar aracılığıyla santralin potansiyel üretim kapasitesi hesaplıyoruz. Ön analizler ve hesaplamalar sonrasında güneş enerji santralinin yapımına başlanarak size özel enerji çözümleri sunuyoruz. Keşif aşamasını başarıyla tamamladıktan sonra teklif aşamasına geçiyoruz. Bu aşamaya, alanınızın güneş enerji santrali kurulumu için uygun olduğuna karar verildikten sonra geçilir. Size özel projeler planlanarak sözleşme protokolüne geçiyoruz.
Bu sözleşme hazırlanırken 20 yıl sonrası da hesaba katılır ve ön görülü davranılır. Size özel hazırlanan teklif sayesinde çok büyük bir mali yükün altına girmezsiniz.
Teklif aşamasında fikir birliğini sağladıktan sonra kurulum aşamasına geçebiliriz. Bu aşamada artık uygulamaya geçilir. Keşif ve teklif aşamasında edinilen bilgilerin ışığında hareket edilir. 3 aşamanın her biri bir öncekinin teyidi niteliğindedir. Aşamaların doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi başarılı bir GES projesi demektir. Şimdi de kullanım alanlarına göre güneş enerji santrallerinin kurulumuna bakalım.
Kullanım Alanlarına Göre GES Kurulumu
GES kurulumu süreci, santralin nerede kullanılacağına bağlı olarak değişmektedir. Güneş enerji santralleri en çok; tarım alanları, işletmeler ve konutlardır.
İlk olarak ticari işletmeleri ele alalım. Bu işletmeler için gerçekleştirilen projelere endüstriyel çatı tipi güneş enerji santralleri adı verilmektedir. İşetmenin kendi elektriğinin üretmesi amacıyla üretilmiştir.
Maliyetinin düşük olması en büyük avantajlarından birisidir. Ayrıca, enerji faturalarını minimize ederek yüksek oranda tasarruf sağlar. Böylece, ticari işletmelerin kâr marjını artırarak, işletmenin kazancına katkıda bulunur.
Konutlarda da faturaları minimize ederek tasarruf etmenizi sağlar. Ancak, konut çatılarının dar olması ve yönlerinin genellikle güneyi görmemesi handikap oluşturmaktadır. Bu nedenle, güneş santralinizi konumlandırırken çok dikkatli olmalısınız. GES projeleri, tarım alanlarında da oldukça işlevsel rol oynamaktadır. Yüksek maliyetlere sebep olan sulama sistemlerinin giderlerini minimize eder. Ayrıca, güneş enerji santrali ile çalışan pompalar sayesinde şebeke elektriğine veya başka bir elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan sulama yapmanızı sağlar. Peki, güneş enerji santralleri Türkiye’nin hangi bölgelerinde kullanılabilir, ne kadar verim alabilir bunu inceleyelim.
Türkiye’nin Bölgelerinde GES Kurulumu
GES kurulumu, Türkiye’nin her bölgesine yapılabilir. Ancak, diğer bölgelere kıyasla en çok güneş alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Bu yüzden, en çok verim alınabilecek bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ardından Akdeniz Bölgesi’dir. Özellikle, yaz aylarında güneşli gün sayısı çok fazladır. Sonrasında Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Ege Bölgesi’dir. Marmara Bölgesi diğerlerine oranla daha az güneş almaktadır.
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye en az haziran ayında en çok ağustos ayında güneş almaktadır. Türkiye’nin en fazla güneş alan ve güneş enerjisi üretebilen bölgeleri Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz’dir. Ancak, güneş enerji santrali Türkiye’nin her bölgesinde dört mevsim boyunca etkili bir şekilde çalışabilir.
Ersis Enerji olarak Türkiye’nin her noktasında güneş enerjisinden faydalanmanızı sağlıyoruz. Güneş enerji santrali kurmak için Ersis Enerji’yi tercih edebilirsiniz. GES kurulumu hakkında detaylı bilgi almak için resmî web sitesi adresimizi ziyaret edebilirsiniz.