Hayat Enerjiniz: Güneş Enerjisi Santrali
Güneş enerjisi santrali, en ucuz yenilenebilir enerji sistemlerinden bir tanesidir. Kaynağını elde etmek için ekstra bir çabaya gerek duymazsınız. Bu yüzden, son derece uygun maliyetlidir.
Fosil yakıtlar başta olmak üzere yenilenemez enerji kaynaklarının Dünya’ya olumsuz etkilerini son birkaç yılda yoğun bir şekilde hissetmekteyiz. İklim krizinin doğurduğu felaketler, küresel ısınmanın sonuçları ile sert bir şekilde yüzleşmemiz sürdürülemez enerji kaynaklarını terk etmemizde büyük rol oynamıştır.
Tüm bunların yanında bu enerji kaynaklarının neredeyse bitme noktasına gelip dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmaması dünyayı yenilenebilir enerji kaynaklarına itmiştir.
Sürdürülebilir enerji kaynakları arasından en çok tercih edilen seçenek ise güneş enerjisidir. Bu enerjinin kullanımı; evlerde, iş yerlerinde ve tarım arazilerinde giderek yaygınlaşmaktadır. İnsanlar enerji ihtiyaçlarını hızlıca elde edebileceği kaynaklardan, uygun maliyetler ile karşılamayı istemektedirler.
GES olarak da adlandırılan bu paneller, bütün ihtiyaçlara karşılık vermektedir. Uygun maliyeti ve kolay elde edilebilir hammaddeye sahip olmanın yanında son derece çevrecidir. Çevreye atık madde bırakmaz, karbon ayak izinizi minimize eder. Hayatınıza enerji katan güneş enerji santrallerinin çalışma prensiplerini hep birlikte inceleyelim.
Güneş Enerjisi Santrali Çalışma Prensipleri
Güneş enerjisi santrali, belirli çalışma prensiplerine sahiptir. Güneş enerjisinin temel çalışma prensibini, güneşten dünyaya ulaşan ışınların elektrik enerjisine dönüştürülmesi olarak ifade edebiliriz.
Foton adı verilen güneş ışınları enerji parçacıkları ile yüklüdür. Bu ışınlar, güneş enerji panellerine çarparak elektronları harekete geçirir ve atomdan ayrılmasını sağlar. Taşınan elektronlar düğümler tarafından yakalanır. Dönüştürücülere iletilir. Eğer güneş enerji santrallerinin kurulumunda rol oynayan güneş pilleri, paneller üzerinde doğru bir şekilde bağlanmışsa enerji ortaya çıkar. Yarı iletken bir yapıda olan güneş pilleri, fotovoltaik etki ile elektrik üretme kabiliyeti olan silikondan üretilmiştir.
Silikonlar n – tipi ve p – tipi olmak üzere iki katmandan oluşmaktadır. Güneş ışınları ilk olarak p – tipi silikonun bulunduğu katmana çarptığında elektronların enerji seviyesi yükselmekte ve yarı iletken ürünlerden geçebilecek seviyeye gelmektedir. Oradan n – tipi katmanına ulaşmaktadır. Böylece, elektron akışı oluşarak enerji elde edilmektedir. Basit ama bir o kadar da karışık bir çalışma prensibine sahip güneş enerji santrallerinin hayatımıza sağladığı kolaylıklar nelerdir? Bu sorunun cevabını hep birlikte inceleyerek, güneş enerjisi kullanmanın avantajlı yönlerini keşfedeceğiz.
Güneş Enerjisi Santrali Avantajları Nelerdir?
Güneş enerjisi santrali, pek çok olumlu yönüyle hayatımıza büyük kolaylıklar getirmiştir. Her şeyden önce zararlı gaz salınımı yapmadan ve atık madde ortaya çıkarmadan elektrik üretebilmektedir. Böylece, çevreyi koruyarak en büyük faydayı sağlamaktadır.
Bireysel olarak kullanıcıya sunduğu avantajlar ise saymaklar bitmez. Ancak birkaç tanesinden bahsedelim.
Güneş enerjisinin tükenme gibi bir durumu söz konusu değildir. Bu nedenle, maliyetleri de oldukça düşüktür. Sürekli bir üretim söz konusudur. Güneş panelleri ve çalışma prensipleri sayesinde kesintisiz enerjiye sahip olursunuz. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu enerji türünden faydalanabilirsiniz. Elektrik üretimi sağlamanın yanında sıcak su üretimi de yapar. Böylece, sadece elektrik faturalarında değil su faturalarında da tasarruf sağlar. Başka bir deyişle, tek bir sistemle sürekli ihtiyacınız olan her iki kaynaktan da tasarruf yapma imkânına sahip olursunuz.
Ayrıca, elektrik üretimi yapabilmek için herhangi bir şebeke veya bağlantıya ihtiyaç duymazsınız. Avantajlarını saymakla bitiremeyeceğimiz güneş enerji santrallerinin kullanım alanlarına hep birlikte göz atalım.
Güneş Enerjisi Santrali Hangi Alanlarda Kullanılır?
Güneş enerjisi santrali kullanım alanı gitgide artmaktadır. Güneş enerjisinden yararlanmakta biraz geç kalsak da oluşan farkındalığımız ile daha çok önem gösterdiğimiz bir enerji türüdür.
Bugün hayatın her alanında bu enerjiden faydalanmaya özen gösteriyoruz. Güneş enerji santralleri günden güne hayatımızda günden güne daha çok yer alsa da hâlâ yeterli oranda kullanılmamaktadır.
Son derece verimli ve tükenmeyen bu enerji kaynağını kullandığımız alanlar şu şekildedir:
- Konutlar
- Büyük, orta, küçük ölçekli işletmeler
- Üretim tesisleri
- Tarım alanları ve araziler
- Hayvan çiftlikleri
- Oteller
Kısacası elektriğe ihtiyaç olan her yerde güneş enerji santralleri kurulabilir. Şirketler, hayvan çiftlikleri vb. gibi işletme niteliği taşıyan yerler enerji maliyetlerini minimize etme amacıyla GES kullanımını tercih etmektedirler. Çünkü, bu onlara büyük oranda kâr sağlamaktadır.
Tüm bu alanların yanında, yakın zamanda arabalarda da güneş enerjisi kullanılmaya başlanmıştır. Ancak, ev ve iş yerlerindeki kadar yaygın bir tüketim söz konusu değildir.
Ersis Enerji ile yaşam alanlarınıza güneş enerjisini dahil edebilirsiniz. Bu sayede, enerji maliyetinizi en aza indirirken, doğayı koruyabilirsiniz. Güneş enerjisi santrali hakkında detaylı bilgi almak için Ersis Enerji resmî web sitesi adresimizi ziyaret edebilirsiniz.