Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi
Güneş enerjisi ile elektrik üretimi, son zamanlarda yaygın olarak tercih edilen bir uygulamadır. Evler ve iş yerleri olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Peki, günümüzde bu kadar çok tercih edilen güneş enerji santralleri nasıl üretim yapmaktadır? Güneş enerjisinden elektrik üretebilmeyi sağlayan fotovoltaik piller bulunmaktadır. Bu piller, güneş pili olarak da adlandırılır. Fotovoltaik piller, güneşten dünyamıza gelen ışınları, elektrik enerjisine çevirirler.
Güneş pillerinin verimlilik oranı, üretildiği malzemeye ve onun kalitesine bağlıdır. Bunlara bağlı olarak, en az %5 en çok %20 oranında verimlilik yakalanabilir. Elde edilen enerjinin gücünü artırmak için güneş pilleri seri veya paralel olarak birbirine bağlanır. Oluşturulan yapıya fotovoltaik modül adı verilir. Modüllerin yapılarına göre verimlilik oranları şu şekilde sıralanabilir:
- Galyum arsenit %30 oranında
- Optik yoğunlaştırıcı hücreler %17 oranında
- Kristal silisyum %15 oranında
- Bakır indiyum diselenid %10 oranında
- Kadmiyum tellürid %7 oranında
- Amorf silisyum %5 ile %7 oranında verimlilik sağlar.
- En çok tercih edilen modül türü silisyum bazlı olanlardır. Kullanım ömürleri 20 yıl olsa da bazı panellerde 30 yıla kadar çıkabilir.
Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Yapan Sistemler Nelerdir?
Güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapan sistemler çalışma şekillerine ve kullanım alanlarına göre farklılıklar gösterir. Bu sistemler 3 farklı grupta incelenir. Bu gruplar şu şekildedir:
- Şebekeye Bağlı Sistem (On – Grid Sistem)
- Şebeke Bağlantısı Olmayan Sistem (Off – Grid Sistem)
- Hibrit Sistemler
Olarak isimlendirilirler. Bu sistemleri detaylı bir şekilde inceleyelim.
Şebekeye Bağlı (On – Grid Sistem)
Güneş enerji santralinin mevcut elektrik şubesine bağlanması ile kurulumu gerçekleştirilir. Elektrik şebekesine paralel olarak çalışır. Bağlı olduğu şebekenin maliyetlerini düşürür. Depolamaya gerek duyulmamaktadır.
Şebeke Bağlantısı Olmayan Sistem (Off – Grid Sistem)
Elektrik şebekesi bulunmayan yerlerde kullanılan bir sistemdir. Mağduriyetlerin yaşanmaması amacıyla tüketim kapasitesi ve depolama hesaplamaları önceden yapılmalıdır.
Hibrit Sistemler
Elektrik şebekesi bulunan yerlerde, depolama birimi eklenerek kurulan sistemlerdir. Bağlı olduğu şebeke maliyetini düşürür. Ayrıca, depolama birimi sayesinde şebekeden elektrik sağlanamadığı durumlarda kendi depoladığı enerjiden kullanarak zor durumda kalmamanızı sağlar. Farklı güneş enerji santrallerinin bulunması kullanım alanlarını genişletmektedir. Sunduğu çeşitlilik ile her alanda kullanım sağlamaktadır.
Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Yapan Sistemlerin Kullanım Alanları
Güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapan sistemlerin kullanım alanları son derece geniştir. Bu alanlardan aklımıza ilk olarak binalara gelmektedir. Genellikle iş yeri ve konutlarda elektrik enerjisi için tercih edilseler de sıcak su üretimi için de kullanılırlar. Ayrıca, binaların dışında pek çok alanda kullanımı tercih edilmektedir. Yol ve sokak aydınlatmalarında, trafik lambalarında, cep telefonları gibi taşınabilir teknolojik aletlerin şarj edilmesinde güneş enerjisi ile çalışan oyuncaklarda, yoğunlaştırıcı sistemlerde, yapay uydularda, arabalarda soğutma ve su damıtma işlemlerinde kullanılmaktadır.
Solar enerji sistemleri hayatımızı hemen hemen her alanda kolaylaştırmaktadır. Her türlü yerleşim alanında kullanılması bir yana taşınabilir araçlarda ve arabalarda da kullanılmaktadır. Çok yaygın olmamasına rağmen arabalarda da yenilemez enerjinin yerini güneş enerjisi almaya başlamıştır.
Her koşulda fayda sağlayabileceğimiz güneş enerji santrallerinin maliyetlerini hep birlikte inceleyelim.
Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Yapan Sistemlerin Maliyeti
Güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapabilmek için önemli miktarda mali alt yapıya ihtiyaç duyulur. Bu sisteme sahip olabilmek için ciddi bir yatırım yapılması gerekmektedir.
Adım adım gidecek olursak; ilk olarak güneş panellerinin nereye kurulacağı belirlenmelidir. Sonrasında malzeme seçimi gelmektedir. Solar sistem için kaliteli ve doğru malzemenin seçilmesi gerekmektedir. Eğer kullanılan malzeme kaliteli ve ihtiyaca uygun olmazsa yaptığınız yatırım boşa gider ve tekrar tekrar para harcamak zorunda kalırsınız.
Bir diğer önemli unsur hangi yöntemi tercih edeceğinizdir. Bu tercihi yaparken, güneş enerji santrali yaptıracağınız yeri göz önünde bulundurmalısınız. Şebeke bağlantısı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu tespitleri de doğru bir şekilde yapmazsanız ölü yatırım yapmış olursunuz.
Tüm bunların yaşanmaması izin kararlarınızı uzmanlar eşliğinde vermeniz önemlidir. Böylece, doğru kararlar vererek doğru yatırımlar yapabilirsiniz. Güneş enerji santrallerinin kurulum işlemi biraz maliyetlidir. Ancak, sonrasında faturalardan büyük oranda tasarruf yapmanızı sağlayarak maliyetini fazlasıyla çıkaracaktır.
Ersis Enerji, güneş enerji santralleri ile her alanda temiz enerji sunuyor. Siz de bu enerjiden faydalanmak için Ersis Enerji’yi tercih edebilirsiniz. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapan santrallerimizi detaylı bir şekilde incelemek için resmi web sitesi adresimizi ziyaret edebilirsiniz.