İhtiyaca Uygun GES Projeleri

GES projeleri, artan enerji ihtiyacıyla birlikte dikkatleri üzerine çekmektedir. Yenilenemez enerji kaynaklarının doğaya verdiği zarar, enerji ihtiyacını giderememeleri ve tükenme riskiyle karşı karşıya kalmaları hem doğayı hem de sürdürülebilirliği tehlike altına almıştır.

Bunlarla birlikte teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi, nüfusun artışı enerjiye duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Ancak, bu gereksinimlerin karşılanamaması gelişimin ve ilerlemenin önünde büyük bir tehlike oluşturmuştur. Bu yüzden, insanlar farklı arayışların içerisine girmiştir.

Arayışların sonucunda, dünya genelinde sürdürülebilirliği sağlayan, doğa dostu ve az maliyetli yenilenebilir enerji kaynaklarını çözüm olarak görmüşlerdir. Bir yandan maliyetleri minimize ederken diğer yandan doğaya saygılı yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi de güneş enerjisidir.

Dört mevsim boyunca güneş alan ülkemizde, bu yenilenebilir enerji türüne karşı talep son yıllarda oldukça artmıştır. Güneş enerjisinden faydalanmak için panelleri ile kurulan güneş enerji santralleri; konutlarda, büyük, orta ve küçük ölçekli şirketlerde, tarımsal alanlarda karşımıza çıkmaktadır.
Bu makalemizde; her türlü ihtiyaca yönelik kurulan güneş enerji santrallerinden hangi alanlarda nasıl faydalanacağınıza, kurulum yapılırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Ticari İşletmeler İçin GES Projeleri

GES projeleri, ticari ve endüstriyel işletmeler arasında günden güne yaygınlaşmaktadır. Bu işletmelerde kullanılan sistemlere, endüstriyel çatı tipi güneş enerji santralleri adı verilmektedir. İşletmenin kendi elektriğini üretmesi amacıyla tasarlanmıştır.

Üretilen elektrik, işletmenin ihtiyacını karşılamasının yanında bir de enerji fazlalığı arttırdığında, meydan çıkan bu fazla elektriği ham enerji fiyatı üzerinden bölgesel dağıtım şirketine veya organize sanayi müdürlüğüne satabilir. Böylece, işletme bütçesine katkı sağlayabilir.İşletmenizde tasarruf yapmanızı sağlamakla birlikte para kazanmasını sağlayan güneş enerji santrallerinin daha pek çok avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekildedir:

  • Bakım ve servis maliyetlerinin çok az olması,
  • Operatöre ihtiyaç duyulmaması,
  •  Doğa dostu ve gürültüsüz bir enerji kaynağı olması,
  •  Geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmesi,
  •  Atık madde üretmemesi,
  •  Düşük kablolama maliyeti
  •  Elektriğin tüketildiği yerde üretilmesidir.

Ticari işletmelerin kâr marjını yükselten bu sistemler tarımsal uygulama alanlarında da kullanılmaya başlanmıştır. Tarımsal üretimde verimliliği arttıracak, çiftçi dostu ve atıl durumda arsa bırakmayarak ekonomiye kazandıracak bu güneş enerji santrallerini yakından inceleyelim.

Tarım Alanları İçin GES Projeleri

GES projeleri, kırsal alanda yaygınlaşmaya başlamıştır. Tarımsal işlemler arasında en önemli sıralarda yer alan sulama işlemleri çok fazla elektrik maliyetine sebep olabilirler. Tarımsal güneş enerji santrali ile çalışan pompalar sayesinde şebeke veya ekstradan elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan sulama yapabilirsiniz.
Kuyu ve yüzeyde bulunan pompalar için gerekli elektrik enerjisini güneşten sağlayabilirsiniz. Arazi ve tarımsal güneş enerji santrallerinin daha pek çok avantajları vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  •  Sınırsız ve ücretsiz olan güneş enerjisinden faydalanmanızı sağlar.
  •  Enerji maliyetlerinizi büyük oranda düşürür veya sıfıra indirir.
  • İçeriğinde çevreye, doğaya zarar veren madde bulundurmaz.
  •  Atık madde üretmez.
  • Elektriğin üretildiği yerde tüketilmesini sağlar.
  • Pratiktir. Kolay ve kısa süreli kurulum imkânı vardır.
  • Kurulumu son tüketicinin yakınına yapıldığı için iletim ve dağıtım ekipmanı gereksinimi azalır.
  •  Taşınabilir özelliktedir.
  •  İhtiyaç olduğu durumlarda sisteme eklemeler yapılabilir.

Arazi ve tarım alanlarınıza her yönden katkı sunan bu sistemler sadece ticaret amacıyla ya da büyük arazilerde kullanılmamaktadır. Kendi evinin elektriğini kendi üretmek isteyenler için de uygun seçenekler mevcuttur.

Konut İçin GES Projeleri

GES projeleri sayesinde sadece iş yerlerinde değil evlerinizde de enerji maliyetini en aza indirmek mümkündür. Evinizin çatısına kuracağınız güneş panelleri ile binada tüketilen enerjiyi üretebilirsiniz. Konut çatıları genellikle dar bir alanı oluşturmaktadır ve birçoğunun büyük bir kısmı direkt güneş almaz. Bu yüzden az panelle çok verim elde etmek zorundasınız. Tercihinizi güçlü panellerden yana kullanabilirsiniz. Güneş enerjisinden en verimli şekilde yaralanmak için öncelikle çatıda keşif yapmalı, panelleri en doğru şekilde konumlandırmalısınız. Her çatı sistemine güneş panelleri kurulmamaktadır. Kuruluma uygun olan çatı türleri şu şekildedir:

  • Düz çatı,
  • Kiremit çatı,
  • Sandviç (Trapez) çatı,
  •  Şıngıl çatıdır.

Elektrik maliyetlerinizi en aza indiren güneş enerji santralleri aynı zamanda çevre dostudur. Karbondioksit ile birlikte partikül ve is emisyonlarını azaltır. Olağanüstü derecede dayanıklıdır ve uzun aralıklarla az bakım gerektirir.
Hayatınızın her alanında sürdürülebilir ve kesintisiz enerjiye Ersis Enerji ile ulaşabilirsiniz. GES projelerimizi detaylı bir şekilde incelemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.